Naslovnica VIJESTI INFO OBILJEŽENA 24. GODIŠNJICA MASAKRA NA MARKALAMA

OBILJEŽENA 24. GODIŠNJICA MASAKRA NA MARKALAMA

156

Na sarajevskoj pijaci Markale, gdje je 5. februara 1994. godine od minobacačke granate kalibra 120 milimetara sa položaja Vojske Republike Srpske ubijeno 68 a ranjeno 144 građana Sarajeva, danas je obilježena 24. godišnjica jednog od najstrašnijih događaja u historiji glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Stradalih su se sjetili oni koji su preživjeli masakr, ali i njihove komšije i prijatelji i građani koji su položili vijence i učenjem Fatihe ili na drugi prigodan način odali počast sugrađanima koji su poginuli na ovom mjestu prije 24 godine.

Među onima koji su 5. februara 1994. godine bili na pijaci Markale je i Hasan Banda, koji je tada teško ranjen, a i danas se dobro sjeća tog kobnog dana.

”Puno je ranjenih bilo. Dijelovi tijela su bili po cijeloj pijaci. Na Markale sam došao da djeci kupim nekih namirnica”, kazao je Banda. Dodao je kako se među poginulima i ranjenima tog dana nalaze i njegovi rođaci i prijatelji. ”Roditelji, stari, koji su ovo zapamtili, treba da svojoj djeci i svojim unučadima pričaju i dovode ih na obilježavanje što više. Samo jedan dan se priča o ovome ili dva, a onda ostale dane niko ništa”, rekao je Banda.

Cvijeće kraj spomen obilježja žrtvama masakra položili su članovi porodica stradalih, ali i brojne delegacije, predvođene premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem. Među prisutnim delegacijama cvijeće je položila i delegacija Općine Vogošća, dok je u Narodnom pozorištu održana Komemorativna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo.