Naslovnica VIJESTI INFO NOVIM ZAKONOM GRAĐANIMA OLAKŠANO OSTVARIVANJE PRAVA ZA NABAVLJANJE, NOŠENJE I DRŽANJE ORUŽJA...

NOVIM ZAKONOM GRAĐANIMA OLAKŠANO OSTVARIVANJE PRAVA ZA NABAVLJANJE, NOŠENJE I DRŽANJE ORUŽJA I MUNICIJE

120

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo na junskoj sjednici su po  hitnom postupku usvojili Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije.

Kako nam  je pojasnio komandir Policijske stanice Vogošća, sada su otklonjene barijere i prepreke koje su postojale u ranijem Zakonu, a koje se odnose na ostvarivanje prava građana za nabavljanje, nošenje i držanje oružja i municije.

– “Prije svega građani će sada moći provesti praktičnu obuku jer prema ranijem Zakonu to nisu mogli uraditi jer niti jedno društvo na području Kantona Sarajevo nije ispunjavalo uslove koji su bili predviđeni tim zakonskim rješenjem. Bez provođenja praktične obuke nije moguće izdati odobrenje za nabavku oružja građanima koji su podnijeli zahtjev i ispunjavaju zakonom propisane uslove.”  pojasnio je Spahić.

Građanin koji posjeduje oružje  nakon deset godina dužan je dostaviti  ljekarsko uvjerenje nadležnoj policijskoj upravi, u suprotnom bi mu oružje bilo oduzeto. Kako se to ne bi dogodilo, pripadnici policije sad imaju obavezu obavijestiti vlasnike oružja tri mjeseca prije isteka da dostave uvjerenja i upoznati ih sa posljedicama ukoliko to ne učine.

Novi Zakon tretira i hladno oružje pa je tako novina u ovom Zakonu to će sada fizička lica koja bez opravdanog razloga nose hladno oružje na javnim mjestima, vjerskim okupljanjima, ugostiteljskim objektima, obrazovnim ustanovama i na drugim javnim mjestima biti kažnjena novčanom kaznom od 1.000 do 2.000 KM.