Naslovnica VIJESTI INFO NOVI NALAZI O ISPRAVNOSTI VODE: VODA IZ LOKALNOG VODOVODA „KRIVOGLAVCI“ ISPRAVNA, IZ...

NOVI NALAZI O ISPRAVNOSTI VODE: VODA IZ LOKALNOG VODOVODA „KRIVOGLAVCI“ ISPRAVNA, IZ LOKALNOG VODOVODA „ILADŽ-DONJA VOGOŠĆA“ NIJE ZA PIĆE NI ZA TEHNIČKU UPOTREBU

120

Dana 04.07.2018. godine uzet je uzorak za mikrobiološku i fizičko-hemijsku analizu vode na lokalnom vodovodu „Iladž“ Donja Vogošća, a dana 09.07.2018. godine putem telefaxa od strane Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo stigli su rezultati o ispravnosti vode na ovom lokalnom vodovodu.
Ispitani uzorak vode na osnovu rezultata izvještaja o mikrobiološkom i fizičko-hemijskom ispitivanju uzorka vode, NE ODGOVARA prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće („Službeni glasnik BiH“ br.40/10, 30/12), zbog prisusta velikog broja bakterija. Takva voda epidemiološki je opasna po zdravlje korisnika i nije za bilo kakvu upotrebu. Odboru za upravljanje lokalnim vodovodom upućen je dopis da u što kraćem vremenskom roku izvrše mehaničko čišćenje, dezinfekciju i hlorišu rezervoar.


Dana 05.07.2018. godine uzet je uzorak vode u svrhu ponovljene analizu vode na lokalnom vodovodu „Krivoglavci“, jer predhodni nalaz nije odgovarao sanitarno-higijenskoj ispravnosti vode.
Na osnovu ponovljene analize ispitani uzorak ODGOVARA prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće ( „Službeni glasnik BiH“ br.40/10, 30/12) i voda se može koristiti za svakodnevnu upotrebu.