Naslovnica VIJESTI INFO NJEGA DOMAĆIH ŽIVOTINJA U ZIMSKIM UVJETIMA

NJEGA DOMAĆIH ŽIVOTINJA U ZIMSKIM UVJETIMA

69

Česte temperaturne oscilacije utiču kako na zdravlje čovjeka, tako i životinja. Uzgajivači domaćih životinja moraju da preduzmu sve neophodne mjere, kako bi obezbjedili zaštitu životinja od uticaja loših vremenskih prilika, redovnu ishranu i dovoljno vode.

Za zaštitu od hladnoće, životinje već u jesen dobivaju čvršće, gušće i toplije krzno, koje kod nekih mijenja i boju, kako bi lakše podnijele zimske dane.

Nešto više o preporukama zaštite životinja u ekstremno hladnim uslovima saznali smo u veterinarskoj ambulanti u Vogošći.

Dževaludin Avdić, upravnik veterinarske ambulante Vogošća, ističe da za domaće životinje prije svega treba obezbijediti funkcionalne prostorije, dovoljnu količinu prostirki, hrane, vode i zaštitu od loših vremenskih prilika.

Za podizanje štala treba birati zaklonjena i mjesta koja nisu izložena direktnim naletima vjetra ili promahe. Posebna pažnja posvećena je preventivi bolesti domaćih životinja tokom zimskih dana.

Tolerancija na izuzetno niske temperature može da varira zavisno od vrste životinje. Jako je važno da vlasnik životinje prepozna simptome bolesti, kako bi na vrijeme i na pravi način bio u stanju da pomogne životinji.

Goveda su općenito puno osjetljivija na visoke nego na niske temperature, a na njih povoljnije utječe suh i hladan zrak u stajama za razliku od vlažnog i toplog koji je nepovoljniji. Što krava ima veću proizvodnju mlijeka, bolje joj odgovaraju niže temperature.

Bitno je razmišljati na vrijeme o zdravlju svojih životinja jer preventiva je pola zdravlja.