Naslovnica VIJESTI INFO NISKE TEMPERATURE DONIJELE DODATNE OBAVEZE STOČARIMA

NISKE TEMPERATURE DONIJELE DODATNE OBAVEZE STOČARIMA

123

Izuzetno hladno vrijeme i ekstremno niske temperature koje su ovih dana zahvatile našu zemlju, ne pamte ni najstariji stanovnici. Takvo vrijeme stočarima  donosi dodatne poslove i brige, s obzirom da treba pojačati ishranu stoke kvalitetnim sjenima i drugom stočnom hranom, štale moraju biti tople i dovoljno prozračne.

Veterinar Mirsad Karadža,   u ovom periodu savjetuju i topliji  napoj, hladnu vodu potrebno je zagrijati dodavanjem toplije, a voda koja se koristi mora biti isključivo sa poznatih i provjerenih izvorišta.  Štale tokom zime moraju biti tople, dovoljno prozračne i suhe.

Nijaz Halilović jedan je najiskusnijih stočara u ovom kraju, stočarstvo je porodični posao koji je naslijedio od roditelja, a njegova djeca će od njega. Kaže nije očekivao ovakvu zimu i ne pamti da je nekada bila hladnija. S obzirom da je štala u kojoj boravi njegova stoka građena prema standardima moderne stočne proizvodnje nema posebnih problema. Vazno je kaže prozračiti, a ishranu pojačati dodavanjem sijena i stočne hrane. Štala u ovim iznimno hladnim danima mora biti suha misljenja je Halilović.

Posebnu pažnju zbog niskih temperatura valja posvetiti kravama i ovcama koje su u fazi teljenja odnosono jagnjenja, mišljena su i veterinari i stočari.