Naslovnica VIJESTI INFO NIHAD HADŽIĆ – POLJOPRIVREDA MOŽE BITI KORISNA ZABAVA

NIHAD HADŽIĆ – POLJOPRIVREDA MOŽE BITI KORISNA ZABAVA

494

Stanovnici naselja Tihovići tradicionalno se bave poljoprivrednom proizvodnjom. U netaknutoj prirodi na oko 1000 metara nadmorske visine uslovi su dobri za različite grane poljoprivrede. Četrdesetogodišnji Nihad Hadžić je odlučio na porodičnom imanju uzgajati različite povrtlarske kulture, a bavi se i voćarstvom i stočarstvom.

Nihad kaže da su uslovi za poljoprivredu u Tihovićima gotovo idealni i da sve odlično uspijeva. Stanovnici većinu voća, povrća i mliječnih proizvoda koriste za ličnu upotrebu, a višak plasiraju na tržište. S obzirom da je riječ o prirodnom uzgoju bez pesticida mnogo je veća potražnja nego ponuda u ovom vogošćanskom naselju.

Posao poljoprivrednicima olakšava mehanizacija, a sve je više onih koji se iz hobija žele baviti uzgojem povrća i voća. Saznali smo da se u Tihovićima čuva tradicija i da se većina poslova i dalje obavlja uz „mobu“, odnosno pomoć prijatelja i komšija.

Prilikom boravka naše ekipe na obroncima ovog vogošćanskog naselja uvjerili smo se da su Tihovljani dobri domaćini. Kolega Nermin Piknjač i ja smo uživali u pikniku koji je Nihad pripremio i u pravim poslasticama: mladom siru, mileramu, soku od drenjaka i pekmezu od krušaka i jabuka. Hvala za gostoprimstvo i za motivaciju da se ova ekipa TV Vogošća počne baviti poljoprivredom iz hobija.