Naslovnica VIJESTI INFO NEOBIČNO TOPLO VRIJEME U NOVEMBRU I OKTOBRU NEĆE NAŠTETITI DOBRO UZIMLJENIM PČELINJACIMA

NEOBIČNO TOPLO VRIJEME U NOVEMBRU I OKTOBRU NEĆE NAŠTETITI DOBRO UZIMLJENIM PČELINJACIMA

42

Ekstremno topla jesen sa neuobičajeno visokim temperaturama posebno u oktobru i novembru, te vegetacija koja još ne miruje, pčelarima je nakon loše godine donijela nove  brige. Da li će pčele izaći iz zime zdrave i vitalne? Šta je sa bolestima i jesu li opskrbljene sa dovoljno hrane?  Ponukani ovim pitanjima  posjetili smo našeg poznatog pčelara  Hasana Ferhatovića  koji  se uspješno bavi pčelarstvom duže od dvije decenije. Hasan nam je između ostalog rekao da pčelari koji su ispravno uzimili svoja društva nemaju razlog za brigu, posebno jer su stigli i prvi minusi koji će spriječiti dalje aktivnost pčela.

“Uzimljavanje pčela ključni je korak kod kvalitetne zimske pripreme pčela i općenito priprema za novu pčelarsku godinu. Uzimljavanjem se obezbijede dovoljne količine hrane, zdrava unutrašnjost košnica i zaštita od bolesti. Bez ovih osnova ne može se računati na proljetnu zdravu pčelu.” – kaže Ferhatović.

Udruženje pčelara “Košnica” iz Vogošće organizuje stručno predavanje za pčelare o temi “Dobra pčelarsaka praksa” o kojoj će govoriti prof. Goran Mirjanović sa Poljoprivrednog fakulteta u Banja Luci. Predavanje će se održati 03.12.2019. godine u Velikoj sali Općine Vogošća u 18:00 sati.