Naslovnica VIJESTI INFO NA PČELINJAKU MIRZE IŠERIĆA OBAVLJEN PROLJETNI PREGLED KOŠNICA

NA PČELINJAKU MIRZE IŠERIĆA OBAVLJEN PROLJETNI PREGLED KOŠNICA

310

April je  mjesec koji je u pčelarstvu najintenzivniji po radovima, posebno ako se tokom  marta  zbog niskih temperatura i snijega nije napravio detaljan pregled. Treba ga obaviti što prije ili će biti velikih problema.  Aprilsko sunce, behar i drugo rascvjetalo bilje oživjelo je pčelinjak Mirze Išerića. Njegova ljubav prema pčelarstvu, predanost poslu i ozbiljan pristup svake godine rezultiraju dobrim prinosima i kvalitetnim medom, koji je višestruko nagrađivan na brojnim sajmovima širom zemlje.

Na pčelinjaku smo zatekili veterinara Halila Gasala koji savjetuje i brine o zdravlju ovih pčelinjih zajednica. Ovaj put tu je bio radi pregleda i uzorkovanja zajednica, zakonske obaveze svih pčelara. Uzorci se uzimaju i šalju na analizu Veterinarskom fakultetu kako bi se otklonila sumnja na bolesti pčela, prvenstveno američku gnjiloću. Samo oni pčelari koji posjeduju potvrde da imaju zdrave pčelinje zajednice moći će seliti svoja društva.

U ovom mjesecu dolazi do intenzivnog razvoja kod pčela,  ali i priprema  za prirodno razmnožavanje, rojenje. Pčele kao i sva druga živa bića obolijevaju od zaraznih i nezaraznih bolesti. Najveće briga je svakako upravo američka gnjiloća, ispitivanje na ovu bolest je i zakonska obaveza svih pčelara.

Svakom pčelaru je bitno skoro svaki dan otići do svojih pčela, strpljivo odraditi svaki potreban korak kako bi zajednice spremne i zdrave dočekale prve paše, a uskoro je bagremova pa onda i prvo vrcanje meda, čime započinje uzbudljiva pčelarska sezona.