Naslovnica VIJESTI INFO NA LJETNIM VRUĆINAMA NAJTEŽE RADNICIMA NA OTVORENOM

NA LJETNIM VRUĆINAMA NAJTEŽE RADNICIMA NA OTVORENOM

34

I dok liječnici zbog visokih temperatura upozoravaju kako  građani trebaju izbjegavati izlazak na sunce od 10 do 17 sati, toga se nepisanog pravila teško, odnosno nikako, ne mogu pridržavati radnici čiji posao zahtjeva rad na otvorenom a time i rad po najvećim vrućinama. Svakako najugroženiji su građevinari, poljoprivrednici, radnici u komunalnim službama, kao i radnici na pijacama. Obišli smo neke od njih koji su danas uprkos  nesnosnim vrućinama uobičajeno radili svoj posao.

Kako nam kažu, radno vrijeme im je od 7 do pola 4 sati, ali nastoje veliki dio posla koji je na suncu, odraditi odmah rano ujutro, a potom se, ovisno o daljnjem poslu, povuku u parkove, koristeći hladovinu stabala. Također i Vogošćanska  pijaca jutros je bila poluprazna. Zatekli smo tek mali broj trgovaca i kupaca koji su žurili obaviti sve poslove prije najavljenih visokih temperatura. Trgovac Slavko Damjanović prodaje voće i povrće i kako kaže, navikao  je raditi na svim vremenskim uvjetima.

Obzirom na visoke temperature koje su najavljene i narednih dana sve preporuke ljekara i nadleznih sluzbi ostaju na snazi. Ipak, o svom zdravlju i načinu kako se zastititi u vrijeme jos jednog toplotnog talasa, odlucujemo sami.