Naslovnica VIJESTI INFO MUSLIMANI DANAS OBILJEŽAVAJU DAN AŠURE

MUSLIMANI DANAS OBILJEŽAVAJU DAN AŠURE

37

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju Dan ašure koji je karakterističan po istoimenom slatkom jelu, a simbol je berićeta, zajedništva i dijeljenja dobra među ljudima. Dan ašure se obilježava desetog dana muharrema, prvog mjeseca hidžretskog, odnosno islamskog kalendara, a za muslimane ima snažan vjerski, historijski i kulturološki značaj.Ašura u prevodu s arapskog jezika znači deset, a upravo 10. muharrema je izuzetno značajan u historiji islama i poslanika.

Na taj dan su se, prema hadisima i drugim izvorima, desili brojni važni događaji, uključujući i spašavanje lađe poslanika Nuha i prolazak poslanika Musaa kroz razdvojeno more kako bi se spasio od faraona.
Zbog tih i mnogo drugih važnih događaja, muslimani pridaju veliku važnost Danu ašure koji je karakterističan po istoimenom slatkom jelu koje se pravi od više vrsta voća, orašatih plodova, žitarica i drugih namirnica. Ašura se pravi tako što se različite namirnice pomiješaju i kao takva je simbol društva. Muslimani širom svijeta na današnji dan prave i dijele jelo ašura. Jelo može sadržavati od 7 do 77 namirnica, a običaj je da se podijeli komšijama i rodbini.