Naslovnica VIJESTI INFO MONOGRAFIJA „ŽEPSKA BRIGADA U RATU 92-95“ PROMOVISANA U VOGOŠĆI

MONOGRAFIJA „ŽEPSKA BRIGADA U RATU 92-95“ PROMOVISANA U VOGOŠĆI

949

Monografija „Žepska brigada u ratu 92-95“ je dokument koji svjedoči herojskom putu brigade i sjećanju na one koji su dali život u odbrani BiH od agresije. Ova monografija predstavljena je u Vogošći a veliki broj prisutnih u kino sali JU KSC, gdje je održana promcija ovog povijesnog izdanja, samo je potvrdio opredjeljenje da se u budućnosti podsjećamo na istinu o prošlosti.

Promocija je održana u organizaciji Udruženja boraca 185. Žepske brigade 1. korpusa Armije RBiH a promotori su bili mr. Adil Žigić, brigadir Naser Orić komandant 28. divizije u čijem se sastavu nalazila Žepska brigada od oktobra 1994.godine do pada Žepe i prof. Ramiz Dedić, jedan od autora monografije.

Monografija je dokaz herojskog otpora agresiji, govori o 248 šehida Žepske brigade i 127 ranjenika, o dobitnicima najvećih ratnih priznanja, podsjeća i na to da su ljekari koji nisu bili hirurzi obavili brojne operacije, pominje ulogu učitelja i nastavnika, a s druge strane  daje jasnu sliku o zločinačkim namjerama agresora, o padu Žepe i proboju na slobodnu teritoriju.

Monografija „Žepska brigada u ratu 92-95“ je opomena da se ne zaboravi istina i putokaz je budućim generacijama da nastave čuvati sjećanje.