Naslovnica VIJESTI INFO MJESEC OKTOBAR – MJESEC KNJIGE

MJESEC OKTOBAR – MJESEC KNJIGE

68

U mjesecu oktobru se u regionu organizuju poznati sajmovi knjige koji okupljaju izdavačke kuće, najljepše naslove i iskrene ljubitelje pisane riječi.

Želeći skrenuti pažnju na knjige i njihov zanačaj u obrazovanju i svakodnevnom životu čovjeka u cijelom svijetu pa tako i u našoj zemlji već duže vrijeme mjesec oktobar se obilježava kao mjesec knjige. Cilj njegovog obilježavanja je popularizacija književnosti i čitanja, te promocija čitalačke građe. O ovoj temi smo razgovarali sa učiteljicom i piscem za djecu Elmirom Mekić, koja kaže da se čitateljske navike kod djece razvijaju u najranijem djetinjstvu, čitanjem slikovnica koje djeca mogu razumjeti, listanjem ilustracija.

“Knjiga je naš najbolji prijatelj i nijemi učitelj. Uvijek najbolji poklon i nepresušan izvor znanja. Naša škola je napravila i online izdanja dječijih knjiga na našem web portalu tako da djeca i na taj način mogu čitatati, a pokušavam ih naučiti da razmjenjuju knjige iz svojih biblioteka i jedni drugima preporučuju pročitene knjige.”- kaže učiteljica Elmira.

Knjiga jeste naš najbolji prijatelj, ali mi treba da budemo najveći prijatelji knjige, stoga iskoristimo oktobar, mjesec i praznik knjige i književnosti, ali i sve predstojeće mjesece da razmislimo o svom odnosu prema pisanoj riječi i vratimo se cijelim svojim bićem, našem najboljem prijatelju.