Naslovnica VIJESTI INFO METEOROLOZI NAJAVLJUJU LIJEPO VRIJEME ALI TO NE ZNAČI DA ĆE ZRAK BITI...

METEOROLOZI NAJAVLJUJU LIJEPO VRIJEME ALI TO NE ZNAČI DA ĆE ZRAK BITI MANJE ZAGAĐEN

45

Nakon sinoćnje rekordne zagađenosti aparati u Sarajevu i jutros su pokazali opasno zagađenje zraka. Indeks kvalitete zraka je kao i tokom noći okarakterisan kao opasan. Prema riječima stručnjaka za kvalitet zraka Martina Taisa trenutni stepen zagađenosti zraka u glavnom gradu BiH može izazvati ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo.

Podsjetićemo i na to da su jučer iz Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka Kantona Sarajevo saopćili da trenutno ne postoje uslovi predviđeni za proglašenje jedne od epizoda iz pomenutog Plana.  Za sada se samo preporučuje ograničeno kretanje na otvorenom za osjetljive kategorije kao što su trudnice, starije osobe, djeca i hronični bolesnici na koje ovako zagađen zrak ima najviše negativnog utjecaja.

Prema najavama meteorologa u narednim danima prognoze pokazuju da će sunčano vrijeme biti u Sarajevu ali to ne znači i manje zagađenje zraka, jer stabilno vrijeme pogoduje zadržavanju magle i smoga.

Članovi Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo o zagađenju će raspravljati na sutrašnjoj vanrednoj sjednici.