Naslovnica VIJESTI INFO MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA OBILJEŽILO I UDRUŽENJE PORODICA NESTALIH OPĆINE VOGOŠĆA

MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA OBILJEŽILO I UDRUŽENJE PORODICA NESTALIH OPĆINE VOGOŠĆA

458

Prije 71 godinu potpisana je Opća deklaracija o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda a koju je, uz druge konvencije i protokole međunarodne zajednice, prihvatila i potpisala BiH. Deklaracija ima za cilj da zaštiti prava i dostojanstvo ljudi na normalno življenje.

Iako su u našoj zemlji u posljednje vrijeme, u mnogim segmentima života i rada građana postignuti određeni rezultati u različitim oblastima zaštite ljudskih prava, nažalost ima primjera gdje su deklaracije, konvencije ili protokoli samo dokumenti bez primjene. To važi upravo za porodice nestalih koje već skoro tri decenije tragaju za istinom o sudbini svojih najmilijih.

“Članovi naših porodica imali su pravo na život, ali su odvedeni u nepoznato pa je s tim ugroženo i naše pravo na istinu”, kazala je između ostalog Ema Čekić predsjednica Udruženja porodica nestalih Općine Vogošća u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava.

Mi živi nemamo pravo da šutimo. Moramo govoriti u ime onih koji ne mogu da govore, poručili su iz Udruženja porodica nestalih Općine Vogošća u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava.