Naslovnica VIJESTI INFO „MALI PRINC“ I „NAJBOGATIJI VRABAC NA SVIJETU“ PODIJELILI GRAND PRIX ZA NAJBOLJU...

„MALI PRINC“ I „NAJBOGATIJI VRABAC NA SVIJETU“ PODIJELILI GRAND PRIX ZA NAJBOLJU PREDSTAVU TAKMIČARSKOG DJEČIJEG PROGRAMA 5. FEDU

332

Nakon izvedbe predstave „Mali maslačak“ CKM-a u Centru kulture i mladih Općine Centar održana je ceremonija dodjele nagrada iz dječijeg pozorišnog i literarnog programa.
Prema ocjeni žirija i publike dvije predstave su ravnopravne u bodovima, tako da je Grand prix Najbolja dječija predstava „Planeta dječijeg teatra“ dodijeljena Dramskoj grupi Katoličkog školskog centra sv. Josip za predstavu „Najbogatiji vrabac na svijetu“ i Udruženju za edukaciju djece „Pričalice“ za predstavu „Mali princ“.
Obje predstave su u svim segmentima zadovoljile kriterije teatra a djeca su ispričala priču na ubjedljiv i ekspresivan način. Predstave su i scenografski i kostimografski dominirale s akcentom na fleksibilno i svrsishodno korištenje scenografskih elemenata. Polaznici dramskih sekcija oba ansambla veoma su uvježbani i tačni.
Nagrade publike su dodijeljene predstavama „Mali maslačak“ i „Ljepotica i zvijer“.
U sklopu dodjele posebne pohvalnice su otišle za QSI International School of Sarajevo, odnosno učenike te škole koji su poslali bajke na engleskom jeziku na Konkurs za najbolju bajku i tako otvorili još jednu mogućnost da naredni FEDU raspiše konkurs na više jezika.
To sve zahvaljući profesorici Lejli Potogiji koja je prepoznala vrijednost Festivala dječije umjetnosti i svoje učenike inicirala da se takmiče sa svojim radovima i potaknu druge da pišu i čitaju na engleskom jeziku.
Nagrađene su: Britta Kimball za bajku „The Tale Whisperer“, Ema Nasnidalova za bajku „The Lost Princess“ i Evelyn Kimball za „The Battle of Coralis“.