Naslovnica VIJESTI INFO MALI POLJOPRIVREDNICI NEMAJU VIŠE GDJE PRODAVATI SVOJE PROIZVODE

MALI POLJOPRIVREDNICI NEMAJU VIŠE GDJE PRODAVATI SVOJE PROIZVODE

174

Novi zakon o unutrašnjoj trgovini u FBiH odrazio se i na poljoprivredne proizvođače koji svoje proizvode prodaju sezonski na pijačnim tezgama. Najčešće su to poljoprivrednici koji se bave uzgojem povrća u plastenicima. Jedna od takvih poljoprivrednih proizvođača je i Šeća Šehović koja je salatu, luk, paradajz i drugo povrće ljeti prodavala na vogošćanskoj pijaci.

Ona u Svrakama ima tri plastenika površine 150 metara kvadratnih.  Od polovine maja do septembra zakupljivala je tezgu na pijaci a sada to neće moći jer joj se ne isplati registrovati kao poljoprivrednik proizvođač. S obzirom da je penzioner sa najnižom penzijom, poljoprivredom se bavi kako bi obezbjedila bolji život sebi i svojoj porodici i bila neovisna od tuđe pomoći. Trenutno je u plastenicima zasađena salata i mladi luk za koje Šeća kaže će radije baciti u rijeku Bosnu, ali da ne može stalno zakupiti tezgu na pijaci te mjesečno plaćati osim zakupa i porez te zdravstveno osiguranje i PIO se registrovati.

Osim Šeće, još desetak poljoprivrednika iz Svraka i drugih vogošćanskih naselja svoje proizvode ne mogu prodavati više na pijaci ako se ne registruju i kažu da su uzalud sijali plastenike. Uglavnom su to mali poljoprivredni proizvođači koji su povremeno zakupljivali tezge i prodavali svoje proizvode, kako to ne bi radili na ulici.