Naslovnica VIJESTI INFO LOŠE VRIJEME OSTAVILO TRAGA: OVA JE GODINA BEZ MEDA

LOŠE VRIJEME OSTAVILO TRAGA: OVA JE GODINA BEZ MEDA

33

Ova 2020.godina zasigurno je najteža godina u posljednjih dvadesetak jer priroda nije omogućila da pčele obave svoj zadatak. Potvrdio je to i naš sugrađanin Hasan Ferhatović, pčelar staža dužeg od dvije decenije. Sa Hasanom smo obišli pčelinjak gdje smo zatekli 150 košnica. Meda ove godine nema, kazao je Ferhatović. Klimatske promjene koje su nam u periodu ljeta donijele više lošeg vremena i kiše učinile su svoje, iako je proljeće bilo obećavajuće.

Sasvim je sigurno da će vremenske prilike kakve smo imali u ljetnom periodu ostaviti traga na snagu pčela i u narednom periodu.

Ferhatović kaže da su pčelari već trebali uraditi pripreme pčelinjih zajednica za zimu. Ove radnje su izuzetno važne kako bi pčele svoj životni ciklus nakon zime nastavile kvalitetnije. Ostaje nada da će naredna godina za pčelare biti uspješnija. Pčelari će u proljeće morati više truda uložiti u podizanje efikasnosti i brojnosti pčelinjih zajednica, jer će one u značajnoj mjeri biti slabije nego što bi bile da je i godina bila bolja.