Naslovnica VIJESTI INFO LJETO RELATIVNO MIRAN PERIOD VATROGASCIMA

LJETO RELATIVNO MIRAN PERIOD VATROGASCIMA

47

Profesionalna vatrogasna jedinica ispostava Vogošća u ovo ljeto  ušla je relativno mirno. Osim nekoliko manjih intervencija nije bilo obimnijeg posla za vatrogasce. Vatrogasci nikad ne miruju. I kada ne moraju na intervencije, imaju posla u krugu stanice.  Kako će izgledati radni dan, nikad se ne zna, može proći bez izlazaka na teren, a može se dogoditi da su sve raspoložive ekipe u pogonu.

Gašenje požara samo je dio onoga što vatrogasci svakodnevno rade. Na teren izlaze i zbog tehničkih intervencija koje obuhvataju od saobraćajnih nesreća preko poplava i oslobađanja osoba iz zaglavljenih liftova. Uz iskustvo i smirenost sa svim izazovima uspješno izlaze na kraj.

Vatrogasci moraju biti spremni da reaguju odmah po dobijanju informacije o saobraćajnoj nezgodi, požaru ili drugim neočekivanim događajima. Zato je važno da budu psihofizički spremni, brzi, vješti i hrabri, kazao nam  je Damir Mahmutović  komandir PVJ ispostava Vogošća i dodao da se provjere psiho-fizičke spremnosti vatrogasaca vrše periodično.   Također je dodao, da kampanja koju kontinuirano provode u saradnji sa našom kućom, rezultira  većom pažljivošću stanovnika tokom poljskih radova zbog čega je broj požara značajno smanjen.