Naslovnica VIJESTI INFO LABORATORIJA VOGOŠĆANSKOG DOMA ZDRAVLJA: U 2018. GODINI URAĐENO 172.612 ANALIZA

LABORATORIJA VOGOŠĆANSKOG DOMA ZDRAVLJA: U 2018. GODINI URAĐENO 172.612 ANALIZA

79

Prilikom vađenja krvi za analizu prednost imaju RVI, onkološki pacijenti kao i šehidske porodice, a posebni uslovi obezbjeđeni su za djecu i trudnice. Važno je da svaki pacijent ima uputnicu za laboratoriju.

Laboratorijska služba u Domu zdravlja Vogošća, zbog različitih virusnih oboljenja i drugih zdravstvenih tegoba na koje se pacijenti žale, ima pune ruke posla u ovom periodu. U prosjeku 120 pacijenata dnevno zatraži usluge laboratorije.

Prema pojašnjenju odgovornog laboranta u laboratoriji Doma zdravlja Vogošća Selme Gekić, u godini iza nas 172.612 analiza urađeno je za 24.114 pacijenata. Poredeći podatke sa 2017. godinom, oko 17.000 analiza urađeno je više u 2018. godini.

Nalaze koje radi isključivo laboratorija u Vogošći budu gotovi istoga dana, dok pacijenti nalaze koji se rade u drugim laboratorijama preuzimaju narednog dana. U drugoj smjeni također pacijenti mogu uraditi hitni nalaz krvi, ukoliko je to neophodno, na što ukazuje uputnica odgovornog ljekara sa porodične medicine ili pedijatra.

Kako je javnosti poznato, u domovima zdravlja u Kantonu Sarajevo nedostaje nekoliko reagenasa zbog čega nije moguće uraditi određene krvne analize. Svakako da takva situacija ostavlja traga i na pacijente iz Vogošće. Kako kažu u JU Dom zdravlja KS, normalizacija se očekuje u narednih nekoliko dana što diktira Zakon o javnim nabavkama. Kako je saopšteno iz ove ustanove, ukoliko neki od domova zdravlja zbog nedostatka reagenasa ne može uraditi određenu krvnu analizu, građani imaju pravo tražiti potvrdu na osnovu koje će im Zavod zdravstvenog osiguranja KS refundirati novac nakon što analize urade privatno.

Recimo i to da laboranti u Domu zdravlja Vogošća počinju raditi u prvoj smeni već od 7:45.