Naslovnica VIJESTI INFO LABORATORIJA VOGOŠĆANSKOG DOMA ZDRAVLJA: DNEVNO I VIŠE OD 120 PACIJENATA

LABORATORIJA VOGOŠĆANSKOG DOMA ZDRAVLJA: DNEVNO I VIŠE OD 120 PACIJENATA

506

Laboratorijska služba u Domu zdravlja Vogošća u ovo doba godine, zbog različitih virusnih oboljenja i drugih zdravstvenih tegoba na koje se pacijenti žale, ima pune ruke posla. U prosjeku 120 pacijenata dnevno zatraži usluge laboratorije.

Prilikom vađenja krvi za analizu prednost imaju RVI, onkološki pacijenti kao i šehidske porodice, a posebni uslovi obezbjeđeni su za djecu i trudnice. Važno je da svaki pacijent ima uputnicu za laboratoriju.

Nastojanje menadžmenta ide u pravcu obezbjeđenja uslova za proširenjem usluga kako bi se što manje analiza radilo van Doma zdravlja Vogošća.

Nalazi koje radi isključivo laboratorija u Vogošći budu gotovi istoga dana, dok pacijenti nalaze koji se rade u drugim laboratorijama, preuzimaju narednog dana. U drugoj smjeni također pacijenti mogu uraditi hitni nalaz krvi, ukoliko je to neophodno, na što ukazuje uputnica odgovornog ljekara sa porodične medicine ili pedijatra.

Laboranti počinju raditi u prvoj smeni već od 7:45. Gužve su velike a mali broj uposlenika, koji također obavljaju i posao u kućnim posjetama, čini sve kako bi vrijeme čekanja bilo kraće, pa mole pacijente za razumijevanje i strpljenje.