Naslovnica VIJESTI INFO KRPELJI PROLJETNA NAPAST ZA KUĆNE LJUBIMCE

KRPELJI PROLJETNA NAPAST ZA KUĆNE LJUBIMCE

51

Krpelji su sve otporniji na vremenske (ne)prilike tako da se na njih danas može naići skoro u svako godišnje doba. Opasni su jer se hrane krvlju životinja i čovjeka, te mogu prenositi zarazne bolesti, uključujući i one koje su zajedničke ljudima i životinjama. Također su i uzročnici određenih infekcija. Veoma često ubadaju pse i mačke koje zbog toga preventivno treba zaštititi.

Nekad se podrazumijevalo da je „sezona krpelja“ u proljeće i jesen. Međutim, krpelji mogu ostati problem i preko ljeta što ovisi od vremenskih uslova. Oni su na drugom mjestu odmah poslije komaraca kao prijenosnici zaraznih bolesti na ljude i životinje.

Na tržištu postoje sredstva za njegu kućnih ljubimca koja odbijaju  štetočine, buhe, krpelje i slično, neka su patentirana tako da su potpuno ekološki prihvatljivo rješenje u borbi protiv nametnika.

Da bi pas ostao zdrav, preporučljivo je da se vlasnici pridržavaju predviđenog rasporeda vakcinacija. Vakcinacija je nezaobilazna ako se želi sačuvati zdravlje vašeg psa.