Naslovnica VIJESTI INFO KRIZNI ŠTAB FEDERALNOG MINISTARSTVA ZDRAVSTVA DONIO NOVU NAREDBU I PREPORUKE

KRIZNI ŠTAB FEDERALNOG MINISTARSTVA ZDRAVSTVA DONIO NOVU NAREDBU I PREPORUKE

92

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva održao je sjednicu na kojoj je sagledao kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i donio novu Naredbu koja će se primjenjivati od 11.07. i nove Preporuke koje se primjenjuju od dana donošenja, te ih dostavio kriznim štabovima/stožerima kantonalnih ministarstava zdravstva na daljnje postupanje.
Naredbom je obvezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru uz poštivanje distance od minimalno 1 metar, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od 2 metra između osoba.
Građanima na području Federacije BiH između ostalog se preporučuje da zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se pogoršava, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja a ciljem smanjivanja rizika od COVID-19, kao i zaštite ličnog zdravlja. Osobama starije životne dobi, naročito onima sa hroničnim bolestima, preporučuje se da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovno koriste zaštitnu opremu.
Kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naredbom se dozvoljava uvođenje i restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini uz redovito obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.
U uslovima pogoršane COVID-19 epidemiološke situacije u Federaciji BiH naređuje se striktno poštivanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine za sve one na koje se preporuke odnose. PRIDRŽAVANJEM MJERA KOJE SU NA SNAZI ŠTITIMO SEBE I DRUGE I SPREČAVAMO ŠIRENJE VIRUSA I POVEĆANJE BROJA OBOLJELIH.

/preuzeto sa web stranice Federalnog ministarstva zdravstva/