Naslovnica VIJESTI INFO KNJIŽEVNI KLUB RVI VOGOŠĆA : ČITANJE KNJIGA, TERAPIJA U IZOLACIJI

KNJIŽEVNI KLUB RVI VOGOŠĆA : ČITANJE KNJIGA, TERAPIJA U IZOLACIJI

214

Književni klub RVI u Gornjoj Jošanici kao i sve ostale biblioteke obustavili su svoj rad zbog koronavirusa. Naša ekipa posjetila je bračni par Tabić kako bi našim sugrađanima predložili šta to mogu čitati i kako mogu pronaći određenu literaturu. Riada Tabić kazala je da obzirom na situaciju i da biblioteke ne rade mnogo literature možemo pronaći na internetu. Ono što preporučuje svakako je literatura koja opušta, tu su klasici kao Selimović, strani klasici Tolstoj, Dostojevski i sve ono što smo nekada planirali da pročitamo a nismo imali vremena.  Ovo je jedinstvena prilika  da upotpunimo svoje vrijeme čitanjem. Za one koji ne vole težu literaturu preporuka Riade jeste Hiljadu zlatnih sunaca, 40 pravila ljubavi i slično.

Najmlađa populacija i pored online nastave ima slobodnog vremena pa tako je naša sagovornica Riada za njih predložila nekoliko naslova poput: Moji vaspitanici, Mali Muk, Mali Princ.  Poručuje svima da manje gledaju TV i čitaju knjige jer sada svi imamo vremena da na neki način obnovimo gradivo.

Nadamo se da će predložena literatura da pomogne ljudima, zatvorenim u svojim domovima zbog pandemije koronavirusa, da se bar na trenutak „isključe“ i uživaju u zanimljivom štivu. Čitanje poboljšava pisanje, čini ljude otvorenijima i prijateljski nastrojenima.