Naslovnica VIJESTI INFO KAKO ODABRATI DOBRU LUBENICU

KAKO ODABRATI DOBRU LUBENICU

61

Na štandovima vogošćanske pijace zatekli smo šarenilo raznovrsnog voća i povrća. Obzirom da je ljetni period i svi tražimo način da se rashladimo, lubenica je izvrsna ljetna namirnica za rashlađivanje. Prije nego što budete mogli uživati u sočnim zalogajima lubenice , morate je znati odabrati. Za početak trebate pogledati koje je boje mrlja odnosno dio lubenice koji je ležao na zemlji. Žuta boja znači da je lubenica zrela, ali bijela ili zelena označavaju suprotno.

Naše sugrađane smo pitali da li znaju neku od metoda kako prepoznati i odabrati pravu lubenicu? Mnogi od njih istakli su da uvijek lupkaju lubenicu jer su čuli da zvuk lubenice znači koliko je dobra, kao i to da gledaju boju prilikom kupovine. Također su istakli da lubenicu vole jer je dobra u ljetnim danima kao osvježenje ali je i zdrava kako kažu za bubrege. Obzirom da je glavni sastav lubenice voda dobra je ukoliko želite održati vitku liniju.

Da vam kupovina ove osvježavajuće slastice nebi uvijek bila igra na sreću, obratite pažnju kako po izgledu i zvuku prepoznati onu pravu, kao i to da kora ne smije biti mekana, da je lijepe zelene boje, što je peteljka na njoj svježija to je svježija i lubenica.