Naslovnica VIJESTI INFO JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O LOKALNOJ SAMOUPRAVI TEMATIKA SJEDNICE OPĆINSKOG VIJEĆA...

JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O LOKALNOJ SAMOUPRAVI TEMATIKA SJEDNICE OPĆINSKOG VIJEĆA VOGOŠĆA

85

Općinsko vijeće Vogošća održalo je  i drugu  tematsku sjednicu. Predloženi Nacrt Zakona o lokalnoj samoupravi koji je pripremila i u javnu raspravu uputila Skupština Kantona Sarajevo, jedina je tačka sjednice održane danas u Vogošći. Sjednici su prisustvovali i predstavnici resornog ministarstva.

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić u uvodnom izlaganju je upozorio da je neke komunalne usluge praktično nemoguće podijeliti, a da bi prenošenje određenih nadležnosti na lokalnu zajednicu moglo imati neželjene posljedice. Referirajući se na oblast obrazovanja istakao je da ovaj zakon mora paralelno pratiti i izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda kako bi bila obezbijeđena sredstva za provedbu zakonskih obaveza koje bi općina dobila. Takođe je upozorio da bi to moglo dovesti do neravnopravnog položaja škola i nastavnika u nekim općinama sa manjim budžetom u odnosu na one općine koje raspolažu sa većim sredstvima.

Općinski vijećnici dali su značajan doprinos u raspravi ali su podržali predloženih 18  prijedloga, primjedbi i sugestija načelnika Općina sa sastanka održanog krajem septembra ove godine. Također je usvojen zaključak kojim se nadležnim u KS predlaže da se uporedo sa spomentim Zakonom o lokalnoj samupravi donese i Zakon o obrazovanju jedinstven na području KS.