Naslovnica VIJESTI INFO JANUAR MJESEC U KOJEM PČELARI NEMAJU MNOGO POSLA U PČELINJACIMA

JANUAR MJESEC U KOJEM PČELARI NEMAJU MNOGO POSLA U PČELINJACIMA

69

Januar je mjesec kada je na pčelinjaku potrebno minimalno angažovanje pčelara jer je to pravi zimski mjesec, kada su košnice obično pod snježnim pokrivačem, a dnevne temperature obično ispod nule. U takvim uslovima  zajednice formiraju čvrsto klupko, a temelj preživljavanja je da su pčele u stalnom kontaktu sa hranom. Takva situacija je poželjna i neće dovesti do prevelikog i preranog razvijanja legla koje strada kada zahladi.

Ne treba strahovati da će se pčele smrznuti i nepotrebno košnice utopljavati jer takvi zahvati mogu više nanijeti štete nego koristi, jer se nepotrebno uznemiravaju  zajednice, a najlon zadržava vlagu i može stvarati nepovoljnu mikroklimu u košnici. Pčelari će povremenim obilaskom pčelinjaka evidentirati uginuća zajednica,  ulazak glodara  u košnice i eventualni nedostatak hrane, koja bi  trebala biti prirodna i kvalitetna.

Zima je pravo vrijeme za radove u pčelarskoj radionici. Sastavljanje, čišćenje, bušenje i užičavanje okvira, bojenje, čišćenje i popravak nastavaka i ostalih elemenata  koji trebaju spremno dočekati proljeće.