Naslovnica VIJESTI INFO IZDATO UPUTSTVO ZA POSTUPANJE S KURBANOM I KURBANSKOM KOŽICOM

IZDATO UPUTSTVO ZA POSTUPANJE S KURBANOM I KURBANSKOM KOŽICOM

202

Obred žrtve kurbana je definisan u propisima Islama, a koji su muslimani dužni primjenjivati prilikom klanja stoke (brava ili goveda). U okviru donesenih propisa i aktuelne situacije sa pandemijom koronavirusa Rijaset Islamske zajednice u BiH putem Uprave za vjerske poslove donio je uputstvo za postupanje s kurbanom i kurbanskom kožicom:

„Muslimani koji su pripremili životinju za izvršenje propisa kurbana, dužni su primjeniti propise Islama koji se odnose na žrtvu kurbana u pogledu zdravlja, starosne dobi i drugih osobina odabrane životinje. Sam čin žrtvovanja kurbana provesti prema propisima Islama. Obradu mesa i svih dijelova kurbana obaviti tako da se ne umanji vrijednost ispravnog izvršenja propisa. Podjelu kurbanskog mesa vršiti uz primjenu svih epidemioloških mjera zaštite od širenja zaraze koronavirusom. S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju, kurbansko meso se može zadržati za vlastite potrebe. Nejestive dijelove kurbana (unutrica i sl.) zbrinuti na ekološki prihvatljiv način u skladu sa propisima Islama i važećim propisima Državnih organa. Rijaset Islamske zajednice preporučuje muslimanima da kožicu kurbana-bravčeta zbrinu na ekološki prihvatljiv način ili obrade i zadrže za svoje potrebe (postekija za klanjanje namaza i sl.). Oni koji to nisu u stanju učiniti, predat će je na sabirno mjesto. S goveđim kožicima treba postupati kao i do sada.”

Kako nam je kazao Muslija ef. Čeliković, imam džemata Vogošća, sabirno mjesto za zbrinjavanje kožica kurbana-bravčeta je lokalitet stočne pijace u Doglodima.