Naslovnica VIJESTI INSPEKTORI ISKLJUČILI IZ SAOBRAĆAJA “GRAS”-OVE AUTOBUSKE LINIJE SUTJESKA-VOGOŠĆA I SUTJESKA-ILIJAŠ-LJEŠEVO; IZ “GRAS”-A...

INSPEKTORI ISKLJUČILI IZ SAOBRAĆAJA “GRAS”-OVE AUTOBUSKE LINIJE SUTJESKA-VOGOŠĆA I SUTJESKA-ILIJAŠ-LJEŠEVO; IZ “GRAS”-A NE PRIHVATAJU ODLUKU I NASTAVLJAJU DA VOZE I DALJE

389

Danas su saobraćajni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, u postupku kontrole izvršenja rješenja o privremenoj zabrani obavljanja prevoza, iz saobraćaja isključili tri linije koje održava KJKP “GRAS” i dvije autobuske linije Centrotrans Eurolines d.d. Sarajevo.
Prinudno izvršenje rješenja, koje podrazumijeva skidanje registarskih oznaka i oduzimanje saobraćajne dozvole prevoznicima, izvršeno je na autobuskim linijama Ilidža-Sokolović Kolonija i Ilidža-Hrasnica, koje je održavao Centrotrans Eurolines d.d. Sarajevo, te na linijama KJKP “GRAS” Sutjeska-Vogošća, Sutjeska-Ilijaš-Lješevo i Ilidža-Rakovica-Kobiljača.
Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove naglašeno je da će saobraćajni inspektori, uz asistenciju MUP-a KS, nastaviti i dalje kontrole javnog linijskog prevoza putnika u Kantonu Sarajevo.
Iz GRAS-a ne prihvataju ukidanje linija jer po riječima direktora Avde Vatrića jedino je Skupština Kantona Sarajevo relevantna da donese odluku da GRAS prestane saobraćati na određenim linijama, a nikako nadležni ministar. Vozila GRAS-a su nekoliko sati nakon inspekcije ponovo krenuli da voze i nastaviće i dalje voziti jer, kako su rekli, imaju obavezu prema građanima iz tih dijelova Kantona, zbog mjesečnih karata koje su već kupljene.
Na press-konferenciji koja je održana u popodnevnim satima, direktor GRAS-a Avdo Vatrić naglasio je da Ministarstvo treba ponovo razmotriti pitanje raspodjele linija između GRAS-a i Centrotransa, a ako se ništa ne promijeni najavljuju ostavke uprave preduzeća, Nadzornog odbora i skupštine preduzeća.