Naslovnica VIJESTI INFO INSPEKTORAT OPĆINE VOGOŠĆA: U VOGOŠĆI NIKO NEMA ODOBRENJE ZA ZAUZIMANJE JAVNOG PARKINGA...

INSPEKTORAT OPĆINE VOGOŠĆA: U VOGOŠĆI NIKO NEMA ODOBRENJE ZA ZAUZIMANJE JAVNOG PARKINGA ZA VLASTITE POTREBE

1328

“Pojedinačni su slučajevi zauzimanja javnih površina postavljanjem saksija, žardinjera, raličitih prepreka, ograđivanja i to se na našem području ne prašta”, kaže rukovodilac Inspektorata Općine Vogošća i glavni inspektor Sehad Zeković, govoreći za TV Vogošća o temi zauzimanja javnih površina.

„Godinama su se upućivala upozorenja al još u 2013. godini napravljen je taj rez i nesavjesni su kažnjeni, tako da do danas u oblasti zauzimanja javnih površina vlada dobar red“, kazao je Zeković i pojasnio da se javna površina prema zakonskim odredbama može zauzeti ukoliko neometa saobraćaj i kretanje pješaka, a postoji nadležna služba u Općini Vogošća kojoj se za tu svrhu podnose zahtjevi za odobrenje i zašto se, ukoliko se udovolji zahtjevu, plaća naknada. Besplatnog zauzimanja javnih površina nema. Naknade se usmjeravaju za održavanje tih površina.

Na pitanje da li privredni subjekt ili bilo ko drugi ima pravo da zauzima javni parking za vlastite potrebe, s obzirom da imamo priliku s vremena na vrijeme vidjeti na nekim lokalitetima prepreke za parkiranje ispred ulaza u objekte koji se nalaze uz sam parking, inspektor Zeković odgovara da niko na teritoriji naše općine nema takvo odobrenje.

„Na teritoriji općine Vogošća, ne postoji niko ko bi imao mogućnost da zauzme javni parking-to je stav Općine i nikome nije dato takvo odobrenje. Što se parkinga tiče, prema Zakonu o komunalnoj čistoći, on je u nadležnosti preduzeća Rad, a što se parkiranih vozila tiče, Zakon o bezbjednosti saobraćaja u nadležnosti je MUP-a. Svi koji nelegalno zauzmu javni parking prostor bili su kažnjeni i najčešće su se prinudnim putem uklanjale prepreke i to će se raditi sve dok se ne uredi sistem parking naplate. Na svakom javnom parkingu nema zauzimanja površine i svako tu ima pravo parkirati vozilo“, pojasnio je Zeković.

Glavni inspektor Inspektorata Općine Vogošća Sehad Zeković kaže da građani, ukoliko se suoče sa preprekom za parkiranje na javnom parkingu u Vogošći imaju pravo pozvati nadležnu inspekciju.

Iz Inspektorata Općine Vogošća izrazili su zahvalnost građanima na dobroj saradnji i izrazili nadu da će ona biti nastavljena i u narednom periodu kako bi se uspješno i na vrijeme rješavali problemi.