Naslovnica VIJESTI INFO INSPEKTORAT OPĆINE VOGOŠĆA: JAVNE POVRŠINE NISU ODLAGALIŠTA OTPADA

INSPEKTORAT OPĆINE VOGOŠĆA: JAVNE POVRŠINE NISU ODLAGALIŠTA OTPADA

62

Kako je javnosti poznato, Inspektorat Općine Vogošća u vrijeme pandemije koronavirusa, s obzirom da je povećan obim posla, na terenu provodi niz aktivnosti. Posebna pažnja poklanja se stvaranju boljih higijenskih uslova, o čemu smo već pisali i govorili u programu TV Vogošća.

Kako je kazao glavni  inspektor u Inspektoratu Općine Vogošća Sehad Zeković, sve javne površine koje su uzurpirane izgradnjom improvizovanih objekata se čiste. Veoma često takvi objekti su zapušteni te se i ruše, jer su odlagališta smeća i drugih vrsta otpada.

S dolaskom proljeća, intenziviraju se i radovi na realizaciji različitih projekata u oblasti komunalne infrastrukture. U Kantonu Sarajevo često smo suočeni sa odlaganjem otpada na mjestima koja nisu predviđena za tu namjenu. Inspektori Inspektorata Općine Vogošća intenzivno prate situaciju na području naše lokalne zajednice i sankcionišu sve koji pokušavaju stvoriti deponije od različitog otpada. „Bilo je takvih slučajeva u Goronjoj Jošanici, gdje su ukolnjene dvije nelegalne deponije, jedna zemlje a druga građevinskog otpada. Deponije se ovdje neće stvarati! Inspektorat je, između ostalog, intervenisao i na lokalitetu u neposrednoj blizini groblja Borovi gdje je zbog velike količine zemlje neophodno izvršiti sanaciju ovog područja i očistiti sve kako bi se spriječile posljedice“ kazao je Zeković.

Preko puta vogošćanske pijace u ulici S. Blagovčanina uklonjen je drveni objekat a biće ukolnjena i pekara, jer je kako kaže inspektor Zeković, bespravno postavljena na javnoj površini.