Naslovnica VIJESTI INFO I OVE GODINE U ŠKOLAMA EDUKATIVNI PROGRAMI MUP KS

I OVE GODINE U ŠKOLAMA EDUKATIVNI PROGRAMI MUP KS

46

Rad policije u zajednici je projekat koji MUP KS kontinurano provodi svake godine u osnovnim školama i koji je prvenstveno namjenjen učenicima prvih razreda. Projektom se želi pomoći djeci da savladaju osnovna saobraćajna pravila, nauče prepoznavat saobraćane znakove i komunikaciji sa policajcima, da nauče da im mogu prići i pitati ih šta žele kada god je to potrebno.

“U skladu s posebno sačinjenima Planovima edukacije učenika osnovnih i srednjih škola, policijski službenici zaduženi za rad i kontakte sa predstavnicima lokalnih zajednica, vaspitno-obrazovnih, socijalnih, kulturnih i drugih ustanova, na području policijske uprave u kojoj su angažovani, su započeli sa edukativnim programom za učenike prvih razreda osnovnih škola, dinamikom koja je unaprijed dogovorena sa menadžmentima pojedinih osnovih škola. Održana su predavanja na temu “Djeca u saobraćaju”, sa posebnim naglaskom na obavezu poštivanja svih saobraćajnih propisa, ponašanja pješaka i vozača u saobraćaju, naročito na ponašanje učenika na putu od kuće do škole.”- rekao je dans u izjavi za TV Vogošća Alija Bolić pomoćnik komandira za saobraćaj PS Vogošća.

Predavanja, koja se sastoje od teoretskog i praktičnog dijela u kojem se djeci pravilno ponašanje u saobraćaju održana su u osnovnim školama “Izet Šabić” i “Zajko Delić”. Planirano je da se održe u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo, dinamikom  predviđenom nastavnim Planom i programom.

Iz PS Vogošća apeluju  na sve vozače i druge  učesnike u saobraćaju, da se pridržavaju saobraćajnih propisa i  pojaćaju  oprez tokom vožnje, posebno u blizini pješačkih prelaza i zona koje su u blizini osnovnih i srednjih škola.