Naslovnica VIJESTI INFO GRAĐEVINSKA SEZONA JE U TOKU I PRAVILA INVESTITORI MORAJU POŠTOVATI

GRAĐEVINSKA SEZONA JE U TOKU I PRAVILA INVESTITORI MORAJU POŠTOVATI

58

Građevinska sezona je u toku i gradnja je intenzivirana u KS pa tako i u općini Vogošća. Za svaku izgradnju, kako kaže urbanističko-građevinski inspektor u Inspektoratu Općine Vogošća Mirza Ridžanović, investitori su dužni imati pravosnažna odobrenja za radove i iste prijaviti inspekciji u propisanom roku (osam dana prije početka radova).

Za nepoštivanje zakonskih odredbi propisane su i novčane kazne u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju. S tim u vezi, Ridžanović je kazao da kazna za fizička lica iznosi 3.000 KM (minimalno) dok za pravna lica kazna je u iznosu od 10.000 KM do 50.000 KM.

U Inspektoratu također kažu da građani trebaju imati na umu da kontejneri koji su na našim ulicama nisu mjesta za odlaganje bilo koje vrste građevinskog otpada. To važi i za investitore, a građevinski otpad su dužni prema procedurama po završetku posla odvući na mjesta koja su predviđena za tu namjenu.

Iz Inspektorata napominju da je saradnja sa građanima veoma važna a u općini Vogošća ona je oduvijek bila na zavidnom nivou.