Naslovnica VIJESTI INFO FEDERACIJA BIH PLANIRA UVESTI POTPUNU ZABRANU PLASTIČNIH VREĆICA

FEDERACIJA BIH PLANIRA UVESTI POTPUNU ZABRANU PLASTIČNIH VREĆICA

65

O očuvanju životne sredine proteklih godina mnogo se govori. Urađene su brojne studije i analize, te održane brojne ekološke akcije. Plastične kese predstavljaju jedan od najvećih zagađivača, pa se u Federaciji BiH razmišlja o uvođenju potpune zabrane plastičnih vrećica. Masovno i jednokratno korištenje plastičnih vrećica te spor proces razgradnje, prijetnja su za okoliš u narednim godinama.

Prema podacima iz Federalne Strategije zaštite okoliša Federacije BiH procijenjene količine nastalog ambalažnog otpada ili plastične ambalaže iznosi oko sedamdeset tona godišnje.

Na pitanja o značaju ukidanja plastičnih vrećica građani Vogošće su dali svoja mišljenja.

Osnovni razlog Uredbe o naplati plastičnih vrećica koja je stupila na snagu 2014. godine bilo je podizanje svijesti o problemu upotrebe plastičnih vrećica, što nije rezultiralo njihovom smanjenju. Uticaj na svijest građana i ekološki odgovorno ponašanje je kontinuirani proces koji može uroditi plodom tek za nekoliko godina.

Jedan od načina da se upravo plastičnim kesama smanji zagađenost životne sredine su zakonska rješenja koja se trebaju usvojiti u skladu sa odlukom Evropke komisije od 2021. godine kada se planira zabrana proizvodnje i upotrebe jednokratne plastike.