Naslovnica VIJESTI INFO ELMIRA HELAĆ-MEKIĆ I SABIT AGIĆ PROMOVISALI KULTURU ČITANJA U CENTRU TETA PRIČALICA

ELMIRA HELAĆ-MEKIĆ I SABIT AGIĆ PROMOVISALI KULTURU ČITANJA U CENTRU TETA PRIČALICA

115

Edukativno-kreativni centar Teta Pričalica posjetili su Elmira Helać-Mekić, književnica za djecu, i Sabit Agić, umjetnik i lutkar, i mališanima, kroz kolaž kreativnih i interaktivnih aktivnosti, poklonili posebnu inspiraciju i toplinu.
Elmira Helać-Mekić je dugogodišnja bh. književnica i promotorica dječije književnosti. To potvrđuje njena nominacija za prestižnu svjetsku nagradu Astrid Lindgren Memorial Award. Autorica je romana za djecu „Kamen“, „Kaldrma“, „Horozgrad“ i „Psi sa raskrsnice“.
Osim što je članovima edukativnog centra u Vogošći predstavila svoje knjige i uputila ih na čitanje, pisanje i kritičko razmišljanje, Mekić je promovisala vrijednosti poput njegovanja prijateljstva, empatije i snova.
Sabit Agić je poznat po tome što organizuje predstave za djecu školskog uzrasta koje su prilagođene njihovim odgojnim i obrazovnim potrebama. Ovom prilikom je svoje lutke iskoristio da djeci na dopadljiv i interesantan način približi sve ono o čemu su razgovarali sa književnicom.
“Uz dijalog o snovima, upornosti, hrabrosti i prijateljstvu, kao i uz smijeh, pjesmu i teatar, porasla su srca malih i velikih iz našeg edukativnog centra”, kazala je Lidija Sejdinović (Teta Pričalica).