Naslovnica VIJESTI INFO DRUŠTVO NOVINARA BIH: BROJ NAPADA NA PREDSTAVNIKE MEDIJA U PROTEKLIH GODINU DANA...

DRUŠTVO NOVINARA BIH: BROJ NAPADA NA PREDSTAVNIKE MEDIJA U PROTEKLIH GODINU DANA JE UVEĆAN

33

Društvo novinara BiH je najstarija strukovna novinarska organizacija u BiH. Prema riječima Fedžada Forte, generalnog sekretara ove organizacije Svjetski dan slobode medija ujedno je prilika da se ukaže na sve teži položaj novinara i medija u BiH.

„Broj napada na predstavnike medija u proteklih godinu dana je, ne samo uvećan, već su napadi bili sve brutalniji, uključujući jedan pokušaj ubistva. Nažalost, institucije za provođenje zakona na ove napade reagiraju mlako, često i nikako, a napadi na predstavnike medija postaju društveno prihvatljiva norma. Međutim, novinari ne govore o tome kakav je njihov položaj, a izvještavali su i izvještavaju o protestima i borbi svih radničkih i socijalnih kategorija, i bez medija mnogi od tih zahtjeva nikad ne bi bili realizovani“, pojasnio je Forto.

Postoje i drugi problemi sa kojima se susreću u medijima a posebno je nejasno stanje u internet medijima, jer mnogi od njih nisu ni registrovani kao mediji kazao je Forto te dodao da Društvo novinara BiH, obilježava 3. maj, Svjetski dan slobode medija, tradicionalnom, 24. po redu manifestacijom “Novinar godine“.