Naslovnica VIJESTI INFO „DOKUMENTARNI PONEDJELJAK“: U PROGRAMU TV VOGOŠĆA OD 8. APRILA

„DOKUMENTARNI PONEDJELJAK“: U PROGRAMU TV VOGOŠĆA OD 8. APRILA

102

Avdo Huseinović novinar je i publicista koji, kako kaže, nije planirao da se bavi i radom na dokumentarim filmovima, ali desilo se to 2008. godine iz bunta i revolta jer je u javnosti bilo veoma malo dokumenata o posljedicama agresije na Bosnu i Hercegovinu. Sve je počelo sa dokumentarnim filmom „Vanzemaljci iznad Sarajeva“ a onda priča za pričom redala se i danas je već iza Avde 20 dokumentaraca. Među dokumentarnim filmovima sa autorskim potpisom Avde Huseinovića su : “Sarajevski vitezovi – pozdrav domovini”, “Junak umire jednom”, „Bošnjaci – genocid u kontinuitetu“, “Tomašica- grobnica fudbalera”, “Djeca iza žice”, “Silovanje u ratu – nevidljivi ožiljci”…

Tematika dokumentarnih filmova je prihvaćena u javnosti, posebno sa aspekta pristupa i metodologiji rada. Više od decenije Avdo Huseinović neumoran je u potrazi za dokazima o zločinima počinjenim nad Bošnjacima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine i isključivo na osnovu prikupljenih dokaza, snima dokumentarne filmove, od kojih su neki korišteni kao dokaz na suđenjima optuženim za ratne zločine.

TV Vogošća je krenula u realizaciju projekta „Dokumentarni ponedjeljak“ a biće u potpunosti posvećen dokumentarnim filmovima našeg sugrađanina Avde Huseinovića, čija se djela prikazuju širom svijeta. Avdo kaže da mu je drago što ljudi poštuju njegov rad jer je svaka priča dokumentovana i treba da traje u vremenu.

U okviru „Dokumentarnog ponedjeljka“ u programu TV Vogošća koji počinje 8. aprila 2019. godine prvi će biti emitovan film „Dobrinja, opsada u opsadi“, priča o borbi za život u preteškom vremenu.

Dokumentarne filmove Avde Huseinovića gledajte u programu TV Vogošća svakog ponedjeljka u 21:00 sat.