Naslovnica VIJESTI INFO DO SADA SE REGISTROVALO OKO 80% TRGOVACA NA PIJACAMA

DO SADA SE REGISTROVALO OKO 80% TRGOVACA NA PIJACAMA

173

Primjena Zakona o unutrašnjoj trgovini na području Federacije BiH među trgovcima na pijacama izazvala je nezadovoljstvo, jer mnogi od njih nisu, iz različitih razloga, bili spremni registrovati svoju djelatnost i izdvojiti dodatna sredstva za doprinose za PIO i zdravstveno osiguranje, te porez na dohodak. Problem koji se pojavio sa uplaćivanjem poreza na dohodak, u saradnji uprave KJKP “Tržnice-pijace” i zakupaca je riješen, tako da će sada zakupci plaćati paušalni porez i neće biti uvedeni u sistem PDV-a.

Direktor KJKP “Tržnice -pijace” Jasmin Terović u izjavi na RTV Vogošća ističe da je tokom nepuna dva mjeseca od početka primjene Zakona i nakon što su riješeni neki problemi, oko 80% zakupaca ipak registriralo svoju djelatnost. U ovom preduzeću pokrenuli su aktivnosti kako bi olakšali plaćanje dodatnih troškova zakupcima. U saradnji sa Vladom KS i Zavodom za zapošljavanje KS na proljeće će kroz projekte biti sufinansirani troškovi za doprinose.

Zakon o unutrašnjoj trgovini FBiH primjenjuje se od 26.decembra 2017.godine, a njegova primjena ostavila je dosta tezgi na pijacama praznim, ali svi kojih se tiče ovaj Zakon nadaju se da će proljeće donijeti bolja vremena.