Naslovnica VIJESTI INFO DEMINIRANJE U VOGOŠĆI: ZAVRŠEN I RADNI ZADATAK „KUTA 2“

DEMINIRANJE U VOGOŠĆI: ZAVRŠEN I RADNI ZADATAK „KUTA 2“

46

Nakon što su radovi na padinama brda Žuč završeni u okviru radnog naziva “Kuta” i “Kuta 1”, danas su novi kvadratni metri predati na upotrebu općini Vogšća. Završen je projekat deminiranja “Kuta 2”. Prema riječima pomoćnika načelnika za CZ Općine Vogošća Nermina Hajre, deminiranje treće od četiri cjeline projekta vezanih za naziv Kuta je okončano. Radi se o površini 51.596 m2 a prilikom deminiranja pronađeni su 1 mina, 3 KB-a i 88 komada NUS-a zaostalog iz rata. Teren je izuzetno bio težak za deminiranje.

Deminerski timovi FUP CZ metodom tehničkog izviđanja, nastavljaju raditi i na četvrtom dijelu zadatka radnog naziva “Kuta 3”. Ova cjelina će biti završena u narednoj godini jer je realizaciju brojnih projekata, ne samo iz oblasti deminiranja, poremetila situacija u vezi sa pandemijom koronavirusa.

Također, u narednoj godini okončaće se i završna faza realizacije deminerskog projekta Žuč/kota 830-2. Pridružimo li ovim projektnim zadacima i deminiranje na lokalitetu područja Gore, gdje je u toku posljednja faza deminiranja prema projektu MSP Gora-Kamenica, možemo reći da će realizacijom pomenutih projekata proces deminiranja, nakon više od dvije decenije biti u potpunosti okončan a naša lokalna zajednica postaće područje bez miniske opasnosti.