Naslovnica VIJESTI INFO DELEGACIJA KANTONA SARAJEVO POSJETILA OPĆINU VOGOŠĆA: NAJAVLJENA PODRŠKA NASTAVKU ZAPOČETIH...

DELEGACIJA KANTONA SARAJEVO POSJETILA OPĆINU VOGOŠĆA: NAJAVLJENA PODRŠKA NASTAVKU ZAPOČETIH PROJEKATA

241

U Velikoj sali Općine Vogošća jučer je održan sastanak članova Vlade KS i zastupnika u Skupštini KS sa predstavnicima Općine Vogošća te rukovodstvom kantonalnog odbora SDA. Kako je istaknuto riječ je o planskoj aktivnosti kroz koju se želi vidjeti kompletno stanje u općini po pitanju kapitalnih projekata, budžetske podrške koju će vlada usmjeriti prema općinama, te posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

“Općina Vogošća je  jedna od općina u Kantonu Sarajevo  sa možda najvećim prilivom stanovništva, drugačijim načinom punjenja budžeta, ali je općina u kojoj smo prepoznali brojne projekte koje ćemo zajednički raditi”, kazao je nakon jučerašnjeg  sastanka premijer vlade KS Mario Nenadić.

Posjetu visoke delegacije  Općini Vogošća načelik  Edin Smajić je iskoristio te predstavio najvažnije projekte koji su započeti ili je njihova  realizacija planirana u 2020. godine. Naglasio je da će uz podršku Vlade KS započeti  projekti  biti brže i kvalitetnije privredeni kraju,  te rekao da se tu na prvom mjestu misli na nastavak započetih aktivnosti na izgradnji Prve transverzale, rješavanje pitanja neperspektivne vojne imovine i pretvaranje bivše kasarne „Enver Šehović“ u još jednu industrijsku zonu.  Načelnik je goste informisao i o intenzitetu radova na mostu za Novu industrijsku zonu, započetim aktivnostima na izgradnji kružnog toka kod EP pumpe, te pripremama za onaj koji će se graditi kod hotela Sunce, također podsjetio je i na potrebu za još jednom školskom zgradom te širenjem postojećih kapaciteta škole „Zahid Baručija“ i rastuću stanogradnju u naselju Rosulje, kojoj će biti  potrebna  kompletna komunalna infrastruktura.  Načelnik Smajić  je također kazao da veliki broj lokalnih puteva i saobraćajnica čekaju  sanaciju ili potpunu rekonstrukciju i za  Općinu Vogošća vrlo važna izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže u nekim MZ. Dosta projekata je spremno i treba finansijsku podršku kako bi se što prije i što efikasnije implemantirali. Podrška se očekuje i od drugih nivoa vlasti i drugih institucija.

Na jučerašnjem sastanku bilo je  govora o zakonskim rješenjima  važnim  za lokalne zajednice o Zakonu o lokalnoj samoupravi i Zakonu o pripadnosti javnih prihoda.  Interes i podršku  Vlade KS za lokalne zajednice načelnik Smajić je ocijenio  ohrabrujućom, te dodao da ovakvi sastanci i razgovori  za rezultat moraju imati najbolja rješenja po građane.