Naslovnica VIJESTI INFO DARIVANJE KRVI HUMAN I PLEMENIT NAČIN POMOĆI DRUGIMA

DARIVANJE KRVI HUMAN I PLEMENIT NAČIN POMOĆI DRUGIMA

50

Odazivanje akcijama darivanja krvi je human čin.  Svaka darovana doza krvi znači poklonjeni život drugome u nevolji.
U posljednje vrijeme mnogi imaju pitanja vezanih uz vakcinaciju  protiv koronavirusa, ali i mogu li darovati krv ako su preboljeli zarazu koronavirusom.   Doktorica  Mersiha Zekotić iz Zavoda za transfuziologiju pojašnjava  da je u takvim slučajevima moguće darovati krv nakon određenog vremenskog perioda koji mora biti najmanje mjesec dana i kada ljekarski pregled pokaže da ne postoji zdravstvena smetnja. Dr. Zekotić je takođe istakla da je najvažnije zdravlje davaoca pa tako oni koji imaju hronične zdravstvene probleme kao što su aritmije, astma i slično ne mogu dati krv.

“Samo darivanje krvi je neškodljivo. Zapravo svaki davalac će proći ljekarski pregled i tek nakon toga odlučit će se može li dati krv.” – rekla je u izjavi za TV Vogošća dr. Mersiha Zekotić.

Osim na redovnim akcijama krv se može darovati svakog dana u Zavodu za transfuzijsku medicinu. Kao što smo rekli prije svega obavlja se ljekarski pregled i tek kada se provjere hemoglobin, krvni pritisak i rad srca pristupa se uzimanju krvi koje ni u kojem slučaju ne može naštetiti zdravlju davaoca.