Naslovnica VIJESTI INFO DANAS UDARA PRVO “DŽEMRE”

DANAS UDARA PRVO “DŽEMRE”

60

Džemre je turska riječ i označava zračni talas ili struju koja vodi popuštanju hladnoća i lagano uvodi u proljeće. Tako i legenda kaže  da  kad “pukne” prvo džemre vraća se život u prirodu. Ova pojava se može objasnit i na  na sljedeći način, sunca jače grije i njegovi talasi su topliji  u zraku, u vodi i zemlji.  A ti topli  talasi najavljuju dolazak proljeća.

Sedam dana kasnije, 26. februara, džemre udara u vodu, koja se ne može više mrznuti. Posljednje, treće džemre, u zemlju “puca” 5. marta. Tada, prema predajama, počinje otopljenje zemlje i može se  sjediti.

Osim što smo anketirajući naše sugrađane saznali šta je džemre dobili smo i jedan zanimljiv savjet, koji će pomoći da pobijedimo viruse. U tome kaže naša sagovornica odlično pomaže korjen biljke ovnaka, kod nas poznat i kao anduz. Korjen anduza se stavi na kraj toplog šporeta da otpušta mirisni dim na koji se “kadi” i tako tjeraju virusi. Prema starom narodnom vjerovanju, prvo  džemre je udarilo danas, sto znači da nam barem meteorološki dolazi bolje vrijeme.