Naslovnica VIJESTI INFO DANAS SE OBILJEŽAVA MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM

DANAS SE OBILJEŽAVA MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM

125

Godišnje obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom  3. decembra ima za cilj poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom, ublažavanje posljedica socijalne isključenosti, kao i senzibiliranje javnosti na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću.

Osnaživanje osoba s invaliditetom te osiguranje jednakosti i uključenosti u zajednicu, prevladava položaj ovisnosti o drugima. Koliko je moguće osigurati potrebne oblike podrške i poštivanja potreba osoba sa invaliditetom kazala nam je učenica SŠC Vogošća, Džejna Ferhatović.

Najveći naglasak je u preprekama, koje mogu sprečavati na učinkovito sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi s drugima.

Ova učenica svojim predanim radom, darujući osmijeh drugima, tvrdi da su joj svi oblici podrške bitni, a posebno joj znače oni od njenih vršnjaka.

Najbitnije je, narodski rečeno „staviti se u cipele“ onih koji trajno ili povremeno trebaju našu pomoć, kako bismo ih bolje razumjeli i shvatili nužnost prilagodbi i njihove karakteristike koje su posljedice blažih oštećenja ili bolesti.