Naslovnica VIJESTI INFO DANAS OBUCIMO PLAVO ZA DJECU S AUTIZMOM

DANAS OBUCIMO PLAVO ZA DJECU S AUTIZMOM

21

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. aprila. Tog dana javnost se upozorava na netoleranciju, predrasude, netrpeljivost, neadekvatne socijalne usluge, socijalnu isključenost i na sve probleme s kojima se svakodnevno suočavaju osobe sa autizmom i njihove porodice.

Zvaničnih podataka o broju osoba kod kojih je dijagosticiran autizam nema. Zna se da je jedno od 59 djece, dijete sa autizmom.   Osobe koje imaju autizam se često suočavaju sa diskriminacijom i marginalizacijom u društvu. Nemaju odgovarajuće školovanje i teže dolaze do zaposlenja, vrijeme pamdemije posebno je izazovno porodicama sa takvom djecom. Danas će izostati ulične manifestacije kroz koje se želi skrenuti pažnja na osobe sa autizmom i kojima se poručuje da su takva djeca dio društva.

Da autizam nije u  velikoj mjeri nepoznanica  potvrdili su naši sugrađani u mini anketi provedenoj na ulicama našeg grada. Saglasni su da djeci i porodicama treba podrška šire društvene zajednice.

EDUS je udruženje koje pomaže djeci  autističnog spektra i redovno obilježava 2. april, ove godine će to biti promocijom edukativnog kratkog  filma koji govori o životu s autizmom.

DANAS SVI PONESIMO PLAVO U ZNAK PODRŠKE ZA SVE OSOBE KOJE IMAJU AUTIZAM.