Naslovnica VIJESTI INFO DANAS JE SVJETSKI DAN PČELA

DANAS JE SVJETSKI DAN PČELA

42

UN je prepoznao važnost pčela u ekosistemu, te je Generalna skupština UN-a donijela odluku da se 20. maj proglasi Svjetskim danom pčela jer je na ovaj dan rođen pionir pčelarstva Anton Janša 1734. godine u Sloveniji. Cilj je da se podigne svijest o njihovom značaju i upozori na enormno smanjenje broja pčela u svijetu.

S obzirom da se pčela već nalazi na listi ugroženih vrsta, borba za život sve manje populacije pčela nema alternativu. Pčele su, s obzirom na njihovu izuzetnu osjetljivost, najbolji pokazatelj zagađenja i okolišnih uslova.Biljke i pčele su prirodno povezane neraskidivom vezom, koja im osigurava međusobni opstanak.Ovaj socijalni insekt ima važnu ulogu u očuvanju i poboljšanju biodiverziteta, a svojim oprašivanjem biljaka doprinosi funkcionisanju lanca ishrane.

Iako kvalitetom meda, itekako možemo konkurirati svjetskom tržištu, kod nas je prisutan uvoz meda niskog kvaliteta uz obaranje cijene domaćem kvalitetnom medu. Nedovoljno kvalitetno nije riješeno ni označavanje meda kao ni mehanizmi zaštite proizvođača, ali i potrošača. Ipak, pčelarstvo u BiH je zadnjih desetak godina u ekspanziji, jer je proizvodnja meda postala značajan izvor dodatnih prihoda seoskih domaćinstava.