Naslovnica VIJESTI INFO DAN CIVILNIH ŽRTAVA RATA OPĆINE VOGOŠĆA: NEMAMO PRAVO ZABORAVITI ZLOČINE

DAN CIVILNIH ŽRTAVA RATA OPĆINE VOGOŠĆA: NEMAMO PRAVO ZABORAVITI ZLOČINE

59

U organizaciji Udruženja Civilnih žrtava rata ( CŽR) Općine Vogošća prigodnim protokolarnim aktivnostima u skladu sa epdemiološkim mjerama zbog koronavirusa obilježen je Dan CŽR.

Već u 10:00 sati kod spomen obilježja u neposrednoj blizni mjesta stradanja civila 3. jula 1992. godine odata je počast nevino stradalim civilima od agresorske granate.  Prije 28 godina dok su brali trešnje, smrtno je stradalo sedam civila od kojih troje djece: Memeledžija Adela (1978.), Avdagić Fikret (1975.), Delalić Muamer (1974.), Korman Kadir (1955.), Hasanović Vahid (1953.), Hadrović Emina (1960.) i Hadrović Fatima (1949.).

Centralna manifestacija u povodu Dana CŽR upriličena je kod Centralnog spomen obilježja CŽR u Vogošći. Centralnoj manifestaciji prethodilo je i polaganja cvijeća i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima Općine Vogošća na spomen obilježju na Trgu branilaca Vogošće. Poruka koju su prisutni uputili u povidu ovog značajnog dana je da pamtimo jer nemamo pravo zaboraviti zločine počinjene nad civilima, u izgubljenoj granici fronta i pozadine.