Naslovnica VIJESTI INFO CROA NASTAVLJA SA PROJEKTIMA NAMIJENJENIM MLADIMA

CROA NASTAVLJA SA PROJEKTIMA NAMIJENJENIM MLADIMA

31

Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA nastavlja sa brojnim aktivnostima i tokom 2021.godine. CROA će do kraja 2021. godine, s ciljem podizanja svijesti mladih o prisutnosti i štetnosti korupcije, organizovati razgovore studenata s poznatim ličnostima koji se zalažu za nultu toleranciju korupcije u visokom obrazovanju, objaviti priče studenata koji su doživjeli korupciju i provesti druge slične akcije, te kreirati mehanizme i smjernice za borbu protiv korupcije na fakultetima u cijeloj BiH.

Skoro svaki drugi student u Bosni i Hercegovini ili 47 posto njih vjeruje da je korupcija prisutna na fakultetima, ali da su to izolovani slučajevi u kojima učestvuje relativno mali broj ljudi, rezultati su istraživanja Centra za razvoj omladinskog aktivizma (CROA). Istraživanje pokazuje da, osim dva posto studenata koji su spremni prijaviti korupciju, ostali to ne rade zbog straha od odmazde (oko 60 posto), jer misle da ništa neće biti poduzeto (oko 54 posto) i jer vjeruju da na kraju neće doći do sankcionisanja odgovorne osobe (41 posto).

Inače, misija Centra za razvoj omladinskog aktivizma CROA je da utiče na povećanje omladinskog aktivizma na području cijele Bosne i Hercegovine i pruža edukaciju i poticaj mladima da postanu nosioci aktivnosti usmjerenih razvoju i dobrobiti društva na lokalnoj i regionalnoj razini te se integriraju u sve društvene sfere.