Naslovnica VIJESTI INFO CRVENI KRIŽ OPĆINE VOGOŠĆA: DOBROVOLJNI DAVAOCI KRVI DAJU OGROMAN DOPRINOS DRUŠTVU

CRVENI KRIŽ OPĆINE VOGOŠĆA: DOBROVOLJNI DAVAOCI KRVI DAJU OGROMAN DOPRINOS DRUŠTVU

119

Crveni križ Općine Vogošća spada među rijetke organizacije koje uživaju veliki ugled ne samo u svojoj lokalnoj zajednici nego i mnogo šire. Razloga je više ali među najvažnijim su dobrovoljni davaoci krvi čiji se broj na godišnjem nivou kreće između 150 i 200. Veliki je broj i višestrukih dobrovoljnih davalaca svoje dragocjene tečnosti koji godinama pristupaju akcijama koje se organizuju ili pak po pozivu odlaze i u Zavod za transfuzijsku medicinu kako bi darovali krv neophodnu da se spasi nečiji život. Ne pitaju oni ni kome ni zašto ide njihova krv jer su svjesni da i oni ili članovi njihovih porodica mogu biti na mjestu onih koji trebaju pomoć.

Poseban ugled i veliko poštovanje uživaju među dobrovoljnim davaocima krvi naši sugrađani koji su „kapi života“ darovali više od 50 pa i 80 puta. Da je to tako potvrđuje i podatak da će na 10. Federalnim susretima dobrovoljnih davalaca krvi, koji će biti održani u subotu, 14.07. na Rostovu šest naših sugrađana dobiti priznanja Crvenog križa FBiH kao višestruki davaoci krvi. Ovi susreti dobrovoljnih davalaca krvi će se odvijati uz prigodan sportski program.

Prema informcijama iz Crvenog križa Općine Vogošća, priznanja ove godine biće uručena sljedećim Vogošćanima koji su svojim višestrukim darivanjem krvi spasili i brojne živote: Selimu Spahiću, Imeru Poračaninu, Ismetu Arnautoviću, Enesu Ahmespahiću te bračnom paru Šejto, Zakiri i Zaimu.