Naslovnica VIJESTI CIK BIH DONIO ODLUKU O POTVRĐIVANJU REZULTATA LOKALNIH IZBORA: EVO KAKO ĆE...

CIK BIH DONIO ODLUKU O POTVRĐIVANJU REZULTATA LOKALNIH IZBORA: EVO KAKO ĆE IZGLEDATI NOVI SAZIV OPĆINSKOG VIJEĆA VOGOŠĆA

1389

Centralna izborna komisija BiH je na jučerašnjoj hitnoj sjednici, u Zakonom utvrđenom roku, donijela Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata Lokalnih izbora koji su održani 2.oktobra. Rezultati jedino nisu potvrđeni za Općinsko vijeće i načelnika Općine Stolac.

Centralna Izborna komisija je primila ukupno 207 zahtjeva za ponovno brojanje glasova. Zahtjevi su odbačeni i odbijeni, jer nije postojao pravni osnov zbog kojeg bi CIK promijenio odluku. Ponovo su se brojali glasovi sa 54 biračka mjesta. Na odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata uložena je 31 žalba. Ukupno je uloženo 75 žalbi u kojima su politički subjekti pokušali iskazati opravdanost.

Što se tiče općine Vogošća sve je već odavno poznato. Novi stari načelnik Općine Vogošća je zajednički kandidat SDA/SBB Edin Smajić koji je osvojio 8.753 glasova ili 74,59%. Druga je kandidatkinja Demokratske fronte (DF) Sanela Salimović koja je dobila 2.049 glasova ili 17,46%, dok je kandidat Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Eldin Bajramović  treći sa osvojenih 933 glasa ili 7,95%.

Općinsko vijeće Vogošća u narednom četvorogodišnjem mandatu predstavljaće vijećnici iz 6 političkih stranaka. Od ukupno 25 mandata, 13 je novih vijećnika. Najviše vijećnika ima SDA, ukupno 12, a to su: Sabiha Salčin, Amra Hasagić, Bego Selimović, Almedin Mehić, Migdad Hasanović, Nihad Hadžić, Jasmin Handžić, Haris Fazlić, Elvir Kituša, Sead Kerla, Eldin Hasanspahić i Muhamed Softić.

Druga po broju osvojenih glasova je Demokratska fronta (DF), a u Općinsko vijeće ušli su: Ilijaz Pilav, Avdo Gljiva, Eno Gljiva, Nijaz Štitkovac i Senad Hasanovć. Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) imaće 3 vijećnika, a to su: Fuad Abaspahić, Bakir Crvenjak i Munib Sivac. Savez za bolju budućnost (SBB) također će imati 3 vijećnika. Najviše glasova su dobili: Tarik Curić, Adila Musić i Bekir Đedović.

Po jednog vijećnika imaju SDU BiH i BPS–Sefer Halilović. U SDU BIH najviše glasova je dobio kandidat Alija Gluhović, dok je kod BPS- a Suvad Bajrović jedini kandidat koji je osvojio najviše glasova.

Centralna izborna komisija će 8.novembra dodijeliti certifikate o osvojenom mandatu načelnicima i gradonačelnicima, odnosno vijećnicima i odbornicima u općinskim vijećima i skupštinama opština, kao i u gradskim vijećima i skupštinama gradova.

Konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Vogošća trebala bi biti održana u Zakonom utvrđenom roku, a to je mjesec dana od povrđivanja Lokalnih izbora u BiH.

.