Naslovnica VIJESTI INFO BROJ OBOLJELIH OD VIRUSA GRIPE U PORASTU

BROJ OBOLJELIH OD VIRUSA GRIPE U PORASTU

129

Sezonska gripa virusna je zarazna bolest koja se javlja svake godine, pogotovo u januaru, februaru i martu. Izvještaji s terena ukazuju na to da je u posljednje dvije sedmice  u Kantonu Sarajevo zabilježen porast broja oboljelih od gripe.

Za očekivati je da će se broj oboljelih od gripe sigurno povećavati jer se podaci uzimaju na sedmičnom nivou. To se pogotovo očekuje kada djeca krenu u školu. Bitno je istaći da je gripa uvijek epidemioloških razmjera ali da nema razloga za brigu, jer se ona razlikuje od epidemije drugih zaraznih bolesti.

Komplikacije izazvane gripom su bronhitis i upala pluća koje nastaju zbog bakterijskih sekundarnih infekcija, nakon primarne infekcije virusom gripe. Rijetke, ali teže komplikacije mogu biti encefalitis  i upale različitih organa ili organskih sistema. Te komplikacije često mogu biti opasne po život, posebice kod male djece, starijih osoba i osoba s već narušenim zdravljem. Virus se lako i uobičajeno prenosi s osobe na osobu putem kapljica, kašljanjem ili kihanjem. Put prijenosa je i indirektni, preko ruku i predmeta kontaminiranih virusom gripe.
Antibiotici nisu učinkoviti jer je gripa virusna bolest te je vakcinacija jedina i najdjelotvornija mjera prevencije gripe i njenih komplikacija.