Naslovnica VIJESTI INFO BOŽIĆ KOD KAJIĆA NA GORI

BOŽIĆ KOD KAJIĆA NA GORI

425

Danas smo posjetili vogošćansko naselje  Gora, porodicu Kajić gdje uveliko traje proslava najradosnijeg katoličkog blagdana Božića. Pripreme za Božić počele su postom i dan uoči pečenjem pečenica tj. jagnjeta, kolača i drugih tradicionalnih jela.

Kod Kajića se blagdanska atmosfera osjeti  i vidi već na ulazu u kući, sve je okićeno i sija.  Na stolu su uz brojne delicije božićno žito, slavska pogača, u uglu sobe okićena jelka i jagnjad od tijesta.  Uz prijatelje i komšije, sve je to posebna radost Božića.

Nekada je u ovom selu bilo više katoličkih  porodica pa su i slavlja bila veća. Oni koji su ostali, kaže naša domaćica Kata Kajić, i danas slave na isti način, ide se u crkvu, dolaze prijatelji i komšije na čestitanje.

Tradicija Božića u porodici  Kajić je  darivanje  polaznika tj. prvog gosta na božićno jutro, posipanjem  pšenicom za rodnu i dobru godinu.   Božić, najradosniji katolički praznik, u ovim krajevima se dočekuje uz veselje, radosno, uz običaje koji se njeguju generacijama, slavi se sa porodicom, prijateljima i komšijama. Vrata su  otvorena svima  jer ugostiti najmilije i komšije, posvetiti nekome svoje vrijeme, suština je Božića.